رپرتاژ آگهی: موفقیت در بورس نیازمند شناخت عوامل موثر داخلی و خارجی و یادگیری اصول سرمایهگذاری است. افرادی که وقت یا دانش کافی ندارند، میتوانند از طریق صندوقهای سرمایهگذاری غیرمستقیم و با مدیریت کارشناسان حرفهای، به صورت مطمئن وارد بازار شوند.
انواع صندوق سرمایه گذاری
در بازار سرمایه، انواع مختلفی از صندوقهای سرمایهگذاری طراحی شدهاند تا پاسخگوی سلایق و میزان ریسکپذیری متفاوت افراد باشند. برای کسانی که به دنبال سرمایهگذاری مطمئن و با ریسک پایین هستند، صندوق درآمد ثابت و صندوق تضمین اصل سرمایه گزینههای مناسبی هستند.
در مقابل، برای افرادی که ریسک متوسط را میپذیرند، صندوقهای مختلط وجود دارند که ترکیبی متعادل از سهام و اوراق با درآمد ثابت را در سبد خود دارند. همچنین برای سرمایهگذاران پرریسک که به دنبال بازدهی بالاتر هستند، صندوقهای سهامی، طلا، شاخصی و اهرمی میتوانند گزینههای جذابی باشند. این صندوقها نوسانات و ریسک بیشتری دارند اما در دورههای رشد بازار، بازدهی احتمالی بالاتری را نیز به همراه میآورند. در ادامه با دو نوع از صندوقهای فوق بیشتر آشنا خواهید شد.
آشنایی با صندوق درآمد ثابت
صندوقهای درآمد ثابت نوعی از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که عمده دارایی خود (حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد) را در اوراق با درآمد ثابت، سپردههای بانکی و داراییهای کمریسک سرمایهگذاری میکنند. به همین دلیل، این صندوقها ریسک بسیار پایینی دارند و گزینهای امن برای سرمایهگذاری محسوب میشوند.
این صندوقها، با نظارت شفاف سازمان بورس، سرمایهگذاری غیرمستقیم را برای افراد غیرحرفهای در بازار بدهی آسان میکنند و با تشکیل سبد متنوع دارایی، ریسک را کاهش و بازدهی را افزایش میدهند. عمده سرمایهگذاری آنها در اوراق کمریسک مانند اوراق مشارکت و خزانه است تا سود معقول و کم ریسک برای سرمایهگذاران ایجاد شود.
بازدهی این صندوقها معمولا ثابت است و مناسب کسانی است که به دنبال درآمد پایدار هستند. مدیریت این صندوقها توسط کارشناسان متخصص و با تجربه انجام میشود تا ریسک حداقل و بازدهی بهینه شود. پرداخت سود این صندوقها به دو صورت پرداخت دورهای و افزایش روزانه ارزش واحدها انجام میشود.
در سیستم بانکی، سود اغلب به صورت دورهای و بلندمدت پرداخت میشود و برداشت زودهنگام معمولا باعث کاهش سود یا اعمال نرخ شکست میگردد. اما صندوقهای درآمد ثابت با سود روزشمار، سود را دقیقاً بر اساس روزهای سرمایهگذاری محاسبه و پرداخت میکنند، بدون اعمال نرخ شکست. این ویژگی، انعطاف بیشتری در مدیریت سرمایه برای افراد ایجاد میکند.
آشنایی با صندوق طلا در بورس
طلا را میتوان هم به صورت فیزیکی از بازار تهیه کرد و هم از طریق صندوق طلا در بورس خریداری نمود. این معاملات بورس تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است و به صورت شفاف انجام میشود.
سرمایهگذاری در صندوقهای طلا با مدیریت حرفهای، ریسکهای نگهداری فیزیکی طلا را ندارد، امکان سرمایه گذاری با مبلغ کم را فراهم میکند و همچنین بازدهی مشابه سکه و شمش طلا دارد. این صندوقها به صورت ETF با نقدشوندگی بالا در بورس عرضه شده و خرید و فروش آنها به صورت آنلاین و از طریق سامانههای معاملاتی همه کارگزاریها انجام میشود.
هر فرد باید با توجه به شرایط و اهداف خود بهترین روش سرمایهگذاری در بازار طلا را انتخاب کند. معمولا صندوقهای طلا در مقایسه با طلای فیزیکی مزایای بیشتری دارند و بسیاری از فعالان حرفهای بازار بازدهی بالاتری برای این صندوقها قائل هستند. به همین دلیل، آنها بخش از سبد سرمایهگذاری خود را به صندوقهای طلا اختصاص میدهند.
انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری
در انتخاب صندوق مناسب، مهمترین نکته تعیین میزان ریسکپذیری سرمایهگذار است. همچنین تجربه و تخصص تیم مدیریت صندوق تاثیر زیادی بر کیفیت تصمیمگیری و بازدهی دارد.
از دیگر معیارهای مهم میتوان به کارنامه عملکرد صندوق، ضریب بتا و آلفا، دارایی تحت مدیریت و ارزش معاملات اشاره کرد. ترکیب متنوع داراییها به کاهش ریسک کمک میکند و اعتبار سبدگردان نشاندهنده توانایی مدیریت حرفهای صندوق است که همه این موارد در انتخاب صندوق مناسب نقش دارند.
بنابراین نیاز است که سرمایه گذاران پیش از انتخاب مسیر و بهترین صندوق سرمایه گذاری، عوامل مختلف یاد شده را ارزیابی نموده و با توجه به شرایط شخصی خود، با دقت بیشتری تصمیم گیری نمایند.