میدل ایست‌آی: چالش عراق برای میانجیگیری روابط ایران با امریکا و عربستان

نخست‎وزیر جدید عراق برای میانجیگری در روابط ایران با آمریکا و عربستان چه چالش هایی دارد.

به گزارش «دنیای بورس» به نقل از خبرگزار یها، میدل ایست‌آی نوشت: ولیعهد سعودی از نخست‌وزیر عراق خواسته است میان ریاض و ایران میانجیگری را آغاز کند. همزمان وب‌سایت شورای اروپایی روابط خارجی نیز در تحلیلی به ماموریت الکاظمی برای تنش‌زدایی بین ایران و آمریکا پرداخته است.

اگرچه بن‌سلمان، الکاظمی را از هر کاندیدای دیگری به خود نزدیک‌تر خواهد دانست از سرگیری مذاکرات میان واشنگتن و تهران نیز از نظر راهبردی خبر خوبی برای عربستان نیست. سعودی ها به دلیل خروج سامانه‌های دفاع موشکی آمریکا از عربستان تحت‌فشار جدیدی قرار گرفته تا محاصره اقتصادی سه‌ساله قطر را به پایان برسانند تا آنجا که امیر کویت هیاتی را برای آغاز دوباره میانجیگری به قطر فرستاده است.

در حالی که ترامپ مدعی است سیاست فشار حداکثری علیه ایران کارآمد بوده، واقعیت این است که سیاست آمریکا در خلیج فارس، کارزار عربستان در یمن که دیگر از عهده آن بر نمی‌آید و فشار بر ایران دچار مشکل شده‌اند. شکست یک راهبرد آمریکایی برای مقابله با ایران چیزی است که سعودی‌ها باید در نظر بگیرند. ترامپ تا زمانی که نام وی روی یک توافق نباشد، وارد مذاکره با ایران بر سر یک توافق هسته‌ای جدید نخواهد شد. این امر ممکن است به توافقی فراتر میان واشنگتن و تهران منتهی شود.

شورای اروپایی روابط خارجی هم با بیان اینکه مصطفی الکاظمی چهره‌ای نسبتا ناشناخته است که پیش از این ریاست سرویس اطلاعاتی ملی را برعهده داشته است و راهی دشوار در حفظ ثبات عراق آن هم در اوج تنش ایران و آمریکا در پیش دارد، اعلام کرد: به نظر می‌رسد پس از تلاش‌های بسیاری از کشو ها برای اعمال نفوذ بر بغداد برای به قدرت رسیدن نامزد مطلوب برای نخست‌وزیری حالا هر دو کشور ایران و آمریکا به دنبال نزدیک شدن به الکاظمی و کمک جهت حفظ نظم مطلوب هستند.

بخشی از موفقیت الکاظمی در تشکیل دولت جدید ناشی از انعطاف‌پذیری وی بوده است. در دوره نامزدی، الکاظمی نشان داد فردی عملگرا است و چند تغییر در نامزدها برای کابینه را پذیرفت. در این بین واشنگتن نیز با صدور مجوز واردات برق عراق از ایران برای چند ماه دیگر به این روند کمک کرد. پس از اینکه دولت الکاظمی رأی اعتماد مجلس را بدست آورد، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا به سرعت از آن استقبال کرد و در همان روز هم گفت‌وگویی تلفنی با نخست‌وزیر جدید داشت.

گروه‌های وابسته به ایران در بین نیروهای بسیج مردمی عراق و برخی از جناح‌های سیاسی شیعه عراق قبلا برای جلوگیری از به قدرت رسیدن الکاظمی کارزاری را تشکیل داده بودند. با این حال، پس از یک‌سری دیدارهای سطح بالا بین مقامات تهران و بغداد سرانجام ایرانی‌ها با این انتصاب موافقت کردند. بر این اساس، جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران انتصاب الکاظمی به نخست‌وزیری را تبریک گفت.

عراق باید روابط با تهران و واشنگتن را به گونه‌ای تنظیم کند که از استقلال عراق محافظت شود و دولت مرکزی بتواند دوباره کنترل دستگاه امنیتی را بدست بگیرد. روابط دیپلماتیک بغداد با واشنگتن از ماه اکتبر دچار تنش شده است. دولت الکاظمی اکنون فرصتی برای کاهش این تنش و تدوین نقشه راه عملی برای گفت‌وگوی استراتژیک آمریکا و عراق که از ماه ژوئن آغاز می‌شود را دارد.

از نظر تئوری این مذاکرات بر اساس توافق‌نامه چارچوب استراتژیک منعقد شده بین عراق و آمریکا در سال ۲۰۰۸ خواهد بود. از نظر عملی، مذاکرات در مورد نقشه راه برای حضور نیروهای آمریکایی درگیر و تعامل با عراق احتمالا فراتر از انتخابات آمریکا در ماه نوامبر ادامه خواهد داشت.

الکاظمی باید درگیر اقدامات کوچک اما اساسی در زمینه رفع نگرانی معترضان عراقی باشد در غیر این‌صورت، نارضایتی‌های اساسی بسیاری از مردم موفقیت‌های دیپلماتیک احتمالی وی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. پیش‌بینی‌های زیادی در مورد اینکه کاظمی و سیستم سیاسی آن قادر به رفع این چالش‌ ها نیستند، وجود دارد. با این حال، نخست‌وزیری وی تا حدی به معنای به رسمیت شناختن این واقعیت از سوی رهبران سیاسی عراق، واشنگتن و تهران است که عراق به‌ دلیل تنش‌زدایی ایران-آمریکا باید مسیری جدید را پی بگیرد.

Submitted by admin on